slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pieczone pierogi pizzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pierogi pieczone zrobione na cieście pizzowym. Ponieważ nic się u mnie marnuje, to z resztek z lodówki zrobiłam pyszny farsz do moich pierożków pizzowych. Polecam.

Pieczone pierogi pizzowe

Składniki:

Pieczone pierogi pizzowe

 

  • ciasto: 25 g drożdży świeżych
  • szczypta cukru
  • 1 szkl mąki + do podsypania
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • farsz: 30 g żółtego sera
  • 1 parówka
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka serka kanapkowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz do smaku
  • oraz: 1 żółtko
  • sezam

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi pizzowe
Ciasto: drożdże drobno kruszymy, dodajemy cukier i 3 łyżki wody, rozcieramy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę wody, mąkę, olej i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Farsz: ser, parówkę i pomidorki drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy serek, ketchup oraz przyprawiamy do smaku, mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrajamy kółka. Na każdy środek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w kształt pieroga. Robimy tak do wykorzystania składników. Pierogi pizzowe układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.