Sposób przygotowania:
Pieczone pierogi pizzowe
Ciasto: drożdże drobno kruszymy, dodajemy cukier i 3 łyżki wody, rozcieramy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę wody, mąkę, olej i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Farsz: ser, parówkę i pomidorki drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy serek, ketchup oraz przyprawiamy do smaku, mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrajamy kółka. Na każdy środek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w kształt pieroga. Robimy tak do wykorzystania składników. Pierogi pizzowe układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Farsz: ser, parówkę i pomidorki drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy serek, ketchup oraz przyprawiamy do smaku, mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrajamy kółka. Na każdy środek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w kształt pieroga. Robimy tak do wykorzystania składników. Pierogi pizzowe układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.