VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Ciasto na pizzę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój ulubiony przepis na ciasto do pizzy. Można z niego zrobić wszelkiego rodzaju pizze - zwijane , odrywane czy zwykłe.

Ciasto na pizzę

Składniki:

Ciasto na pizzę

 

  • 1 jedną dużą lub 2 małe:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki letniej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę. Dosypujemy sól i cukier oraz wlewamy olej.

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki.

Całość wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.

Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy na jeden duży placek lub dwa mniejsze.