Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę - bez mlekaCiasto:
Mąkę mieszamy wraz z solą. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie. Dodajemy do nich oliwę i powoli wlewamy do mąki cały czas ją mieszając, by nie było grudek. Zarabiamy ciasto ręką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką).
Passata:
W tym czasie przygotowujemy passatę, oraz dodatki. Pieczarki myjemy i kroimy na talarki. Podsmażamy bez dodatku tłuszczu, ze szczyptą soli do momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40 dkg) na grubych oczkach. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10 dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy.
Pizza:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok 2 mm. Przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia formy (u mnie dwie duże blaszki z piekarnika+ tortownica 28) Boki delikatnie zawijamy do góry i smarujemy oliwą z oliwek. Środek smarujemy passatą, posypujemy pieczarkami i kukurydzą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.