Sposób przygotowania:
Karczek w marynacie ketchupowejmarynata
Zioła rozcieramy w rękach.
Olej podgrzewamy razem z miodem, gdy się rozpuści wyłączamy gaz i dodajemy pozostałe składniki- studzimy.
przygotowanie mięsa
Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem kuchennym.
Marynatę przekładamy do pojemnika, nacieramy nią bardzo dokładnie mięso ze wszystkich stron,
na górę dajemy cebule pokrojoną w pióra.
Pojemnik przykrywamy i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.
duszenie
Po upływie wymaganego czasu mięso krótko obsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron, zamykając pory.
Mięso przekładamy do garnka w którym będzie sie dusić, wlewamy pozostałą marynatę razem z cebulą, podlewamy rosołem lub wywarem i dusimy do miękkości.
Czas duszenia zależy od jakości mięsa, moje dusiło się w szybkowarze przez 45 minut.
Uduszone mięso wyciągamy na deskę i dajemy mu odpocząć, sos natomiast miksujemy na gładko.
Możemy go jeszcze ewentualnie doprawić lub podbić śmietaną.
Mięso kroimy w plasterki i podajemy np z kluskami śląskimi i sałatką z białej kapusty :)