Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ciasto na pizze - spody do pizzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rewelacyjne, zawsze udające się ciasto na pizze

Ciasto na pizze - spody do pizzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na pizze - spody do pizzy

 

  • składniki na dwa spody do ciasta
  • 50g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • około 600 g mąki
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizze - spody do pizzy
Drożdże rozkruszamy, wkładamy do dużego naczynia (u mnie miska), zasypujemy cukrem i solą, rozcieramy do uzyskania rozczynu, wsypujemy mąkę, jajko i olej, wyrabiamy dodając wodę - dobrze wyrabiamy. Naczynie przykrywamy czystą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotowujemy blaszki, wykładamy papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy dwa spody do pizzy. Każdy spód nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10 minut. (po tym czasie spody są gotowe aby wykonać finalna pizze ).
Ciasto na pizze - spody do pizzy
Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy solą i cukrem, rozcieramy
Ciasto na pizze - spody do pizzy
Dodajemy mąkę, jajko, olej i wyrabiamy ciasto dodając wodę
Ciasto na pizze - spody do pizzy
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia = powinno podwoić sowją objętość
Ciasto na pizze - spody do pizzy
Formuje spody do pizzy - nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.