Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ciasto na ptysie wg Konczi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najprostsze i zawsze wychodzące ciasto ptysiowe

Ciasto na ptysie wg Konczi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na ptysie wg Konczi

 

 

  • z podanych składników wychodzi 14 większych ptysiowych ciastek

Sposób przygotowania:

Ciasto na ptysie wg Konczi
Do rondelka wlewamy szklankę wody i dodajemy masło - stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy do roztopienia masła, dodajemy szczyptę soli. Kiedy masło się roztopi dodajemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy mamy jednolitą konsystencje odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy jest już zimne dodajemy 4 jajka i miksujemy na gładką masę. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni do nagrzania. Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i nakładamy ciasto wielkość wg uznania jednak pamiętajmy że nasze ptysie urosną i należy zachować odstęp między ciastem. Wstawiamy do pieca na około 20 minut, kiedy zobaczymy że ptysie podrosły i nabrały kolorku zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Ptysie nadziewamy wg uznania
Ciasto na ptysie wg Konczi
do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i só
Ciasto na ptysie wg Konczi
kiedy woda z masłem się zagotuje dodajemy mąke i energicznie mieszamy
Ciasto na ptysie wg Konczi
po ostygnięciu dodajemy jajka i ucieramy mikserem
Ciasto na ptysie wg Konczi
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie