Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1340]

Ciasto na słomce z musem czekoladowym i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To pyszny deser, który sprawdzi się przy każdej okazji. Jest naprawdę proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyci wszystkich. Oczywiście jeśli lubicie puszyste kremy czekoladowe i galaretkę.

Ciasto na słomce z musem czekoladowym i galaretką

Składniki:

Ciasto na słomce z musem czekoladowym i galaretką

Forma o wymiarach 22 x 27 cm, spód:

  • około 100 g słomki ptysiowej

Mus czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady

Wierzch:

  • 2 galaretki (u mnie tym razem truskawkowe) + 900 ml wody

Sposób przygotowania:

Ciasto na słomce z musem czekoladowym i galaretką

Galaretka:

Ciasto na słomce z musem czekoladowym i galaretką
Można użyć galaretek o dowolnym wariancie smakowym.

Obie galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki.

Mus czekoladowy:

Ciasto na słomce z musem czekoladowym i galaretką
Najlepiej użyć dobrej jakości czekolady gorzkiej, ale można również mlecznej lub je pomieszać. Ciasto z samą czekoladą mleczną, albo przygotowywane w porze letniej podczas upałów warto usztywnić odrobiną żelatyny.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, a kawałki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Ubitą śmietankę stopniowo przełożyć (za każdym razem dokładnie wymieszać) do delikatnie przestygniętej czekolady.

Całość:

Ciasto na słomce z musem czekoladowym i galaretką
Słomkę ptysiową można zastąpić innymi ciastkami, ale to połączenie jest rewelacyjne.

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ułożyć słomkę ptysiową, a na nią wyłożyć mus czekoladowy.

Całość schłodzić w lodówce przez około pół godziny, a następnie zalać tężejącą galaretką.

Chłodzenie:

Ciasto na słomce z musem czekoladowym i galaretką
Galaretka na cieście powinna całkowicie stężeć.

Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.


Tagi:

deser