Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto. Mięciutkie kakaowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z ananasem. Do tego domowa polewa. Ciasto idealne na podwieczorek.

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Biszkopt x 3:

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 puszka ananasa w syropie

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Mąki z proszkiem i kakao można przesiać. Tak wykonane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. W ten sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy dokładnie odsączone z syropu i pokrojone ananasy, dokładnie mieszamy łyżką.

3. Przekładanie: Wystudzone biszkopty przekładamy kremem.

4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnczka. Dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Następnie dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą dokładnie smarujemy ciasto.

5. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc.

6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.