ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Ciasto śliwkowe z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, lekkie, delikatne ucierane ciasto ze śliwkami i polane lukrem cynamonowym, ciasto smakuje idealnie i szybko znika z talerza.

Ciasto śliwkowe z lukrem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto śliwkowe z lukrem

 

  • jajka 7 sztuk "M",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • miękka palma 200 gram,
  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • śliwki 60 dag

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe z lukrem
Jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem do białości, masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Dwie formy silikonowe 25x25 i 20x11 cm lub jedna duża forma, do foremek włożyć ciasto i rozsmarować, na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.

Cukier puder wymieszać ze śmietaną, cynamonem i polać lukrem ciasto.
Ciasto śliwkowe z lukrem
Masa powinna mieć grudkowatą konsystencję.
Ciasto śliwkowe z lukrem
Z mąką ciasto nabiera gładkości i ma dość gęste.
Ciasto śliwkowe z lukrem
Śliwki układamy w cieście bardzo gęsto.
Ciasto śliwkowe z lukrem
Ciasto powinno w formie dobrze wystygnąć.
Ciasto śliwkowe z lukrem
Lukier z cynamonem ma bardzo dobry smak do śliwek.