edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi to świetny pomysł na pyszny i słodki deser, który rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy. Smacznego:)

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
1. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę rozpuszczamy w garnczku, dokładnie mieszając ze sobą składniki. Odstawiamy do ostudzenia.

2. Z masy odlewamy 1/2 szklanki na polewę do ciasta.

3. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka jajek.

4. Ubijamy masę, a na pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek jajek.

5. Na sam koniec dodajemy orzechy włoskie.

6. Ciasto wkładamy do brytfanny i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut. 

7. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy ciasto polewą i według uznania posypujemy orzechami lub posypką do ciast.
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę rozpuszczamy
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
Rozpuszczone składniki na ciasto czekoladowe odstawiamy do ostygnięcia
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
Do ubitej masy dodajemy ubite na pianę białka jajek
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
Na sam koniec do masy dodajemy orzechy włoskie