Sposób przygotowania:
Tort bezowy dacquoiseETAP 1:
Do miski wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje cukru stopniowo łyżka po łyżce. Kiedy piana będzie błyszcząca na końcu dodać ocet.
Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na którym są narysowane dwa okręgi o średnicy 23 cm. Ja musiałam na dwóch blaszkach. Odkładamy kilka łyżek masy. Wkładamy do rękawa cukierniczego z tyłka w kształcie gwiazdki i wyciskamy 2 serca obok.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, a po 5 minutach zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy ok 90 minut. Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach najlepiej kilka godzin.
ETAP 2:
Siekamy orzechy włoskie i kroimy daktyle na małe kawałeczki.
ETAP 3:
Miksujemy w misce serek mascarpone z masą kajmakową na małych obrotach. Następnie mieszamy szpatułką z kremówką ubitą na sztywną pianę z cukrem pudrem. Na samym końcu dodajemy orzechy i daktyle.
ETAP 4:
Na paterze układamy jeden blat bezowy. Układamy masę, zostawiamy jedna łyżkę i przykrywamy drugim blatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i kakao. Za pomocą pozostawionej masy przyklejamy serduszka
gordejuela
Zamiast octu lepiej dac troche maki kukurydzianej.Wtedy bezy beda troche ciagnace i nie beda sie tak kruszyc.
madzik323
Ja nie mam zastrzeżeń co do masy kajmakowej , moja masa wyszła ok, a co do bezy właśnie chrupką lubię. Zresztą beza kiedy naciągnie troszkę masą idealnie się kroi. Pewnie Twoja rada jest słuszna i warta zmiany jeśli ktoś ma ochotę, ale zabrzmiał ten komentarz jakby przepis był zły ( ktoś mógłby pomyśleć że nie warto z niego korzystać) a to nieprawda. Mogę go być pewna ponieważ, identyczny przepis wykorzystuje jedna z lokalnych cukierni. ( potwierdzone przez pracownika)