madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Tort bezowy dacquoise

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W karnawale kiedy pieczemy pączki zostaje duża ilość białek, aby je wykorzystać powstaje babka na białkach lub bezy. Tym razem powstał tort bezowy, który po ozdobieniu bezowymi sercami może stać się tortem walentynkowym.

Tort bezowy dacquoise

Składniki:

Tort bezowy dacquoise

Tort

  • 6 dużych białek
  • 1 szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu

Masa

Dodatkowo

  • Cukier puder do posypania
  • Kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Tort bezowy dacquoise

ETAP 1:

Tort bezowy dacquoise
Wykładamy masę i wyciskamy serca na papierze

Do miski wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje cukru stopniowo łyżka po łyżce. Kiedy piana będzie błyszcząca na końcu dodać ocet.
Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na którym są narysowane dwa okręgi o średnicy 23 cm. Ja musiałam na dwóch blaszkach. Odkładamy kilka łyżek masy. Wkładamy do rękawa cukierniczego z tyłka w kształcie gwiazdki i wyciskamy 2 serca obok.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, a po 5 minutach zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy ok 90 minut. Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach najlepiej kilka godzin.

ETAP 2:

Tort bezowy dacquoise
Siekamy orzechy włoskie i kroimy daktyle.

Siekamy orzechy włoskie i kroimy daktyle na małe kawałeczki.

ETAP 3:

Tort bezowy dacquoise
Do masy dodajemy orzechy i daktyle. Mieszamy.

Miksujemy w misce serek mascarpone z masą kajmakową na małych obrotach. Następnie mieszamy szpatułką z kremówką ubitą na sztywną pianę z cukrem pudrem. Na samym końcu dodajemy orzechy i daktyle.

ETAP 4:

Tort bezowy dacquoise
Na jednym blacie układamy krem i przykrywamy drugim

Na paterze układamy jeden blat bezowy. Układamy masę, zostawiamy jedna łyżkę i przykrywamy drugim blatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i kakao. Za pomocą pozostawionej masy przyklejamy serduszka