akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Słomki ptysiowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne słomki z ciasta parzonego, takiego samego jak, np. na ptysie. Najlepiej smakują z sosem karmelowym :)

Słomki ptysiowe

Składniki:

Słomki ptysiowe

Ciasto parzone

Dodatkowo

  • 1/2 szkl cukru białego lub brązowego

Sposób przygotowania:

Słomki ptysiowe
Ciasto parzone: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić.Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne porcje ciasta o długości ok. 6 cm. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy- podczas pieczenia mocno rosną! Paluszki obficir posypać cukrem.

Piec w 200 st.C przez 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i umieścić na kratce w celu wystudzenia.

Podawać, np. z rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym. Smacznego!