dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Ciasto na sodzie z kurczakiem, serem i fasolką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Z wyglądu ciasto podobne do pizzy ale jest zupełnie inne w smaku. Miękkie, z bogatym wierzchem z kurczaka, sera i fasolki szparagowej doprawione czarnuszką. Wierzch można dowolnie modyfikować.

Ciasto na sodzie z kurczakiem, serem i fasolką

Składniki:

Ciasto na sodzie z kurczakiem, serem i fasolką

ciasto

  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 50 ml oliwy
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 duże jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego

wierzch

Sposób przygotowania:

Ciasto na sodzie z kurczakiem, serem i fasolką
Do miski wlać śmietanę, mleko, oliwę, dodać jajko, sodę, sól, cukier, siemię i mąkę, zmiksować. Wyłożyć do formy o wymiarach 26x21 cm, równomiernie rozprowadzić.

Fasolkę pokroić na ok. 2-3 cm kawałki, gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, odcedzić i ostudzić.

Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę, posypać solą, papryką i czarnuszką, wymieszać. Dodać starty na tarce żółty ser i ugotowaną fasolkę, jeszcze raz wymieszać. Wszystko równo wyłożyć na surowe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 45 minut.