JuliaHORYACHKO

JuliaHORYACHKO

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Empanadas z kurczakiem i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Empanadas – rogalik, pierożek. Są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile.

Empanadas z kurczakiem i fasolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Empanadas z kurczakiem i fasolą

 

  • 300 g filet z kurczaka pokrojony w kostkę
  • 150 gram zielonej fasolki szparagowej
  • 1 średnia żółta papryka, posiekana
  • 1 średnia czerwona papryka, posiekana
  • 100 g kukurydzy w puszkach
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka startego sera
  • ciasto francuskie 400 g
  • pietruszka do smaku
  • sól, pieprz, papryka

Sposób przygotowania:

Empanadas z kurczakiem i fasolą
1. W dużej patelni, połączyć kurczaka z cebulą, żółtym, czerwonym papryką i czosnkiem. Dodaj zielonej fasolki szparagowej, wstępnie gotowane. 2. Gotować na średnim ogniu, często mieszając. Na koniec dodać liście pietruszki i kminek, sól i pieprz. 3. Zostaw ochłonąć farsz. 4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozwałkować ciasto i zrobić kręgi - rozmiar 10-15 cm. 5. W centrum każdego kręgu umieścić nadzienie, posypać serem na wierzchu. 6. Zlożyć krąg ciasta na pół, trzymać ciśnienie na krawędziach widelcem że zlepione. 7. Smarowac brytvanek masłem i piec przez 20 minut. 8. Podawać z sosem salsą. Smacznego! Bon appetit!
Empanadas z kurczakiem i fasolą
Empanadas z kurczakiem i fasolą
Empanadas z kurczakiem i fasolą