Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciasto na spodzie herbatnikowym z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna karpatka - najlepsza jaka może być ;)

Ciasto na spodzie herbatnikowym z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na spodzie herbatnikowym z pianką

 

  • SPÓD:
  • 2,5 kostki margaryny
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 15 g proszku do pieczenia
  • Gotowa masa karpatkowa
  • 2 budyie śmietankowe
  • 0,75 ml mleka
  • cukier puder 4 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na spodzie herbatnikowym z pianką
CIASTO : Wodę, półtora margaryny wkładamy do garnka. Podgrzewamy aż margaryna się rozpuści. Dodajemy mąkę, jaja , proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki cały czas podgrzewając aż ciasto stanie się gęste. Ciasto Przekładamy do dwóch jednakowych blach ( obłożonych papierem do pieczenia ) . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim po 25 minut nasze ciasto , MASA: Do garnuszka wlewamy pół listra mleka. W pozostałym mleku rozrabiamy masę karpatko wą, budynie - dokładnie aby nie było grudek. Mleko wraz z cukrem podgrzewamy i czekamy aż się zagotuje. Do gotującego mleka wlewamy rozczyn. Dokładnie mieszamy . Odstawiamy masę do ostygnięcia. PRZEŁOŻENIE: Na upieczone ciasto wykładamy masę karpatko wą. Przykrywamy drugim plackiem- dociskamy delikatnie. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Ciasto na spodzie herbatnikowym z pianką
margarynę podgrzewamy z wodą - czekamy aż się rozpuścii
Ciasto na spodzie herbatnikowym z pianką
łączymy ze sobą wszystkie składniki do ciasta i mieszamy aż zgęstnieje
Ciasto na spodzie herbatnikowym z pianką
dwie blachy obkładamy ciastem i pieczemy ok 25-30 minut
Ciasto na spodzie herbatnikowym z pianką
przekładamy ciasto masą, przykrywamy 2 plackiem i posypujemy cukrem pudrem