Sposób przygotowania:
Ciasto nadziewane rodzynkami i orzechami
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 200 g posiekanego masła, 3 łyżki cukru pudru i 4 żółtka. Zagnieść ciasto (aby nie było zbyt twarde można dodać kilka łyżek zimnej wody). Ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut w chłodnym miejscu. W tym czasie przygotować nadzienie: rodzynki umyć, orzechy przepuścić przez maszynkę. Do rozgrzanego na patelnimasła wrzucić rodzynki i dusić tak długo, aby napęczniały. Po czym zdjąć z ognia, dodać orzechy, pozostały cukier puder i cynamon. Dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować. Jeden krążek przenieśćdo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Ciasto oprószyć mąką i wysmarować masłem. Na wierzchu rozsmarować masę rodzynkowo-orzechową, przykryć drugą częścią ciasta, potem położyć kolejną warstwę masy itd. Na wierzchu ma być ciasto. Starannie zlepić brzegi, posmarować roztrzepanym żółtkiem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ciasto będzie już upieczone, zwiększyć nakłucia, polać syropem z cukru i na chwilę jeszcze wstawić ciasto do piekarnika.