SUPERPRZEPIS

Ciasto orzechowe z węgierkami

  • 13
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ciasto orzechowe z węgierkami Więcej zdjęć (4)

Idealne wczesnojesienne ciasto, niezwykle aromatyczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu :)

Składniki:

Ciasto orzechowe z węgierkami

 

  • SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 230 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • śliwki węgierki – u mnie wyszło 25 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z węgierkami
Śliwki opłukałam, dokładnie osączyłam i osuszyłam w ściereczce. Przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, usunęłam pestki. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z mielonymi orzechami. Masło utarłam przez około 3 minuty z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam kolejno po jednym jajku. Drugie dopiero wówczas, kiedy pierwsze dokładnie się wchłonęło w masę. Dodałam mąkę z dodatkami i krótko wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia (boków niczym nie smarowałam). Ciasto przełożyłam do tortownicy, wyrównałam powierzchnię. Na wierzchu ułożyłam pokrojone śliwki skórką do dołu. Piekłam 40 minut, po czym podniosłam temperaturę do 170 stopni i zapiekałam jeszcze 5-10 minut. Ostudziłam na kratce kuchennej. *** przepis zaczerpnęłam z bloga malacukierenka.pl
Ciasto orzechowe z węgierkami
Kolejne etapy przygotowania ciasta i dorodne śliweczki :)
Ciasto orzechowe z węgierkami
Na cieście ułożyłam pokrojone w ćwiartki śliwki.
Ciasto orzechowe z węgierkami
Ciasto bezpośrednio po wyjęciu z tortownicy.