Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe z węgierkami
Śliwki opłukałam, dokładnie osączyłam i osuszyłam w ściereczce. Przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, usunęłam pestki. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z mielonymi orzechami. Masło utarłam przez około 3 minuty z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam kolejno po jednym jajku. Drugie dopiero wówczas, kiedy pierwsze dokładnie się wchłonęło w masę. Dodałam mąkę z dodatkami i krótko wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia (boków niczym nie smarowałam). Ciasto przełożyłam do tortownicy, wyrównałam powierzchnię. Na wierzchu ułożyłam pokrojone śliwki skórką do dołu. Piekłam 40 minut, po czym podniosłam temperaturę do 170 stopni i zapiekałam jeszcze 5-10 minut. Ostudziłam na kratce kuchennej. *** przepis zaczerpnęłam z bloga malacukierenka.pl
zbysiowa
edytaha
Ależ proszę uprzejmie Madziu :) Naczelny Żarłoczek w pracy, więc mam jeszcze czym poczęstować :)
zbysiowa
O, jak dobrze;))
edytaha
:) ;)
zewa
edytaha
Ewuniu, dla Ciebie też wystarczy :)
zewa
Dzięki kochana :)
edytaha
Nie ma za co :):)
misia5
edytaha
Ty Misiu - zawsze :D
misia5
Super:)
alaaa
edytaha
Dziękuję Alu :)