Sposób przygotowania:
Ciasto chałwoweETAP 1:

Olej i pastę tahini wymieszać i podgrzać, następnie wsypać kaszkę manną i smażyć mieszając do zrumienienia kaszki. Do podsmażonej kaszki dodać cukier i dolać mleko razem z wodą, wymieszać i dołożyć bakalie, mieszając gotować do zgęstnienia, odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, kakao, proszek i szczyptę soli, dołożyć zimną margarynę i jajka, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki ( 33 cm na 22 cm).
ETAP 2:

Blaszkę wysmarować na dnie margaryną i ułożyć jeden placek z ciasta, następnie posmarować powidłami.
ETAP 3:

Wyłożyć masę chałwową, wyrównać ją lekko ugniatając, następnie przykryć drugim plackiem.
ETAP 4:

Przygotowane całe ciasto razem z blaszką wstawić na godzinę do lodówki i po schłodzeniu piec w temp. 180 st około 35 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto po wierzchu polać polewą czekoladową i odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia ciasta.
LauraLaura
biedroneczki