SUPERPRZEPIS

Ciasto chałwowe

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Ciasto chałwowe Więcej zdjęć (2)

Ciasto przygotowane z nadzieniem z domowej masy chałwowej zrobionej na bazie kaszki manny, wychodzi bardzo pyszne.

Składniki:

Ciasto chałwowe

ciasto:

masa chałwowa:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka kaszki manny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

dodatkowo:

  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 10 dag polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Ciasto chałwowe

ETAP 1:

Ciasto chałwowe
Ciasto rozwałkować zaraz po zagnieceniu.

Olej i pastę tahini wymieszać i podgrzać, następnie wsypać kaszkę manną i smażyć mieszając do zrumienienia kaszki. Do podsmażonej kaszki dodać cukier i dolać mleko razem z wodą, wymieszać i dołożyć bakalie, mieszając gotować do zgęstnienia, odstawić do wystudzenia.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, kakao, proszek i szczyptę soli, dołożyć zimną margarynę i jajka, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki ( 33 cm na 22 cm).

ETAP 2:

Ciasto chałwowe
Ciasto posmarować kwasnymi powidłami u mnie sliwkowe.

Blaszkę wysmarować na dnie margaryną i ułożyć jeden placek z ciasta, następnie posmarować powidłami.

ETAP 3:

Ciasto chałwowe
Masę chałwową lekko ubic po wyłożeniu na ciasto.

Wyłożyć masę chałwową, wyrównać ją lekko ugniatając, następnie przykryć drugim plackiem.

ETAP 4:

Ciasto chałwowe

Przygotowane całe ciasto razem z blaszką wstawić na godzinę do lodówki i po schłodzeniu piec w temp. 180 st około 35 minut.

Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto po wierzchu polać polewą czekoladową i odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia ciasta.