Sposób przygotowania:
Torcik bakaliowy z masą orzechowąPrzygotowanie ciasta:
Margarynę roztopić i wystudzić. Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając utrwalić je cukrem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,wymieszać z makiem.
Wymieszać delikatnie z pianą. Następnie delikatnie wymieszać z wystudzoną margaryną, dodać parę kropli olejku migdałowego a na końcu wymieszać delikatnie z bakaliami.
Ciasto przelać do tortownicy śr.24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w ok.180 stopniach przez ok.35 min.(należy ciasto sprawdzać patyczkiem, jeżeli patyczek suchy to ciasto jest upieczone).
Po lekkim przestudzeniu ciasto wyjąć z formy. Gdy całkiem przestygnie przekroić na pół.
Przygotowanie masy:
Mleko zagotować w rondelku. Wrzącym mlekiem zalać zmielone orzechy, przykryć pokrywką. Orzechy pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć, następnie dodać stopniowo cukier puder i ucierać na puszystą masę.
Ciągle ucierając dodawać po łyżce przestudzonych orzechów. Na sam koniec ucieramy dodając stopniowo spirytus.
przekładanie torciku :
Oba krążki ciasta skropić przygotowanym wcześniej ponczem. Jeden krążek ciasta posmarować masą orzechową ( odłożyć parę łyżek masy do dekoracji), następnie przykryć drugim krążkiem ciasta.
Polać torcik przygotowaną polewą czekoladową, ewentualnie posypać posypką cukrową. Gdy polewa zastygnie dekorujemy wierzch torciku pozostałą masą za pomocą szprycy.
Wkładamy torcik na parę godzin do lodówki.
katarzynafijoł
Agnieszka Rec
Agnieszka Rec