Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Torcik bakaliowy z masą orzechową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniały torcik wykonany z ciasta na bazie białek z dodatkiem maku i bakalii, przełożony pyszną masą orzechową z dodatkiem spirytusu.

Torcik bakaliowy z masą orzechową

Składniki:

Torcik bakaliowy z masą orzechową

na ciasto:

  • 1 szkl.białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. suchego maku
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1/4 szkl.posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • parę kropli olejku migdałowego

na masę :

  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl.mleka
  • 20 dag cukru pudru
  • mały kieliszek spirytusu

Dekoracja :

  • gotowa polewa czekoladowa
  • ewentualnie cukrowa posypka

Dodatkowo:

  • 1/4 szkl. dowolnego ponczu do nasączenia krążków

Sposób przygotowania:

Torcik bakaliowy z masą orzechową

Przygotowanie ciasta:

Torcik bakaliowy z masą orzechową
Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu przekrawamy na pół na 2 części

Margarynę roztopić i wystudzić. Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając utrwalić je cukrem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,wymieszać z makiem.
Wymieszać delikatnie z pianą. Następnie delikatnie wymieszać z wystudzoną margaryną, dodać parę kropli olejku migdałowego a na końcu wymieszać delikatnie z bakaliami.

Ciasto przelać do tortownicy śr.24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w ok.180 stopniach przez ok.35 min.(należy ciasto sprawdzać patyczkiem, jeżeli patyczek suchy to ciasto jest upieczone).

Po lekkim przestudzeniu ciasto wyjąć z formy. Gdy całkiem przestygnie przekroić na pół.

Przygotowanie masy:

Mleko zagotować w rondelku. Wrzącym mlekiem zalać zmielone orzechy, przykryć pokrywką. Orzechy pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć, następnie dodać stopniowo cukier puder i ucierać na puszystą masę.

Ciągle ucierając dodawać po łyżce przestudzonych orzechów. Na sam koniec ucieramy dodając stopniowo spirytus.

przekładanie torciku :

Oba krążki ciasta skropić przygotowanym wcześniej ponczem. Jeden krążek ciasta posmarować masą orzechową ( odłożyć parę łyżek masy do dekoracji), następnie przykryć drugim krążkiem ciasta.

Polać torcik przygotowaną polewą czekoladową, ewentualnie posypać posypką cukrową. Gdy polewa zastygnie dekorujemy wierzch torciku pozostałą masą za pomocą szprycy.

Wkładamy torcik na parę godzin do lodówki.