Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To zdrowe ciasto smakuje rewelacyjnie i przy okazji jest źródłem wielu wartości odżywczych. Zawsze się udaje, więc koniecznie sami je upieczcie.

Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami

Forma o wymiarach 20 x 20 cm:

  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200-250 g śliwek

Sposób przygotowania:

Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami

Ciasto:

Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami
Wszystkie składniki powinny być dokładnie wymieszane.

W jednej misce połączyć mąkę, płatki, wiórki, słodzidło, oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - składniki mokre czyli jajka, mleko i olej.

Następnie wszystko razem wymieszać i przelać do blaszki wysłanej papierem do pieczenia.

Śliwki:

Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami
Śliwki powinny być umyte i dokładnie osuszone.

Umyte oraz osuszone śliwki przekroić na pół i usunąć z nich pestki.

Śliwki ułożyć na wierzchu ciasta - rozcięciem do góry.

Pieczenie:

Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.