Sposób przygotowania:
Tartaletki owsiano- porzeczkoweETAP 1
CIASTO: Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtko, jajko, tłuszcz, proszek do pieczenia oraz cukier puder.
Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy.
Foremki smarujemy tłuszczem.
ETAP 2
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki foremek.
Tak przygotowane tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia w 180°C około 15-20 minut.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
ETAP 3
BUDYŃ:
W dwóch szklankach mleka gotujemy płatki owsiane. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, cukier waniliowy oraz żółtka.
Gdy płatki zmiękną zalewamy je przygotowaną mieszaniną. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
ETAP 4
Do ugotowanego budyniu dodajemy masło.
ETAP 5
Gdy tłuszcz się rozpuści, budyniem wypełniamy środki upieczonych tartaletek. Wierzch deseru posypujemy przepłukaną i osuszoną czerwoną porzeczką. Całość pozostawiamy, do ostygnięcia.
Przestudzone tartaletki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
gusia1000