WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1673]

Brzoskwiniowiec bez pieczenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto bez pieczenia, na herbatnikach, z podwójną warstwą masy z mleka w proszku, warstwą musu ze świeżych brzoskwiń oraz z galaretką.

Brzoskwiniowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowiec bez pieczenia

 

  • ok. 400 g herbatników
  • ok. 1 kg brzoskwiń
  • 3 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • 250 g mleka w proszku
  • 3/4 szkl. mleka np. 2%
  • 150 g masła
  • 1/4szkl. cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowiec bez pieczenia

ETAP 1:

Formę 25x25cm wyłożyć papierem lub folią spożywczą. Ułożyć pierwszą warstwę ciastek.

Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dusić, aż będą mięciutkie. Zblendować i wymieszać z proszkiem jednej galaretki. Odstawić do wystygnięcia.

Mleko z kartonu zagotować z cukrem i masłem. Przestudzić. Letnie zmiksować z mlekiem w proszku.

Połowę tej masy wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek. Na to wyłożyć gęstniejący mus brzoskwiniowy, znów ułożyć ciastka. Wylać drugą połowę masy mlecznej. Ułożyć ciastka. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, dodać sok z cytryny, wystudzić. Tężejącą wyłożyć na ciasto.

Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

Brzoskwiniowiec bez pieczenia
Tężejąca galaretka brzoskwiniowa wyłożona na ciasto
Brzoskwiniowiec bez pieczenia
Gęstniejący mus brzoskwiniowy wyłożony na herbatniki
Brzoskwiniowiec bez pieczenia
Połowa masy mlecznej wylana na pierwszą warstwę herbatników
Brzoskwiniowiec bez pieczenia
Brzoskwinie obrane i pokrojone uduszone w garnku