Sposób przygotowania:
Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowymMuffinki:
Blenderem lub młynkiem zmielić płatki owsiane. Przesypać je do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odłożyć na bok.
Żółtko oddzielić od białka. Następnie żółtko utrzeć z cukrem brzozowym na jasny krem,po czym dodać do niego aromat pomarańczowy i puree z dyni. Zmiksować.
ETAP 2:
Wsypać suche składniki z drugiej miski i znów wymieszać.
ETAP 3:
Białko ubić na sztywną pianę , po czym delikatnie wymieszać z ciastem. Foremki silikonowe wypełnić ciastem.
ETAP 4:
Następnie wstawić je do garnka,wlać wodę do połowy ich wysokości. Wstawić na ogień i przykryć garnek.
Gotować około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Z zimnych ciastek odkroić wierzch, na wysokości około 1/4 . Odkrojony kawałek przekroić na pół.
Krem:
Do miski przełożyć serek, dodać mleko i ksylitol i wymieszać. Dodać mak i znów wymieszać. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Cienkim strumieniem wlać ją do serka i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Na 2-3 minuty wstawić do lodówki.
ETAP 6:
Muffinki posmarować dżemem, po czym nałożyć krem za pomocą rękawa cukierniczego.
Wbić kawałki ciasta, udekorować malinami .