monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 183
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ciasto jest wilgotne i aromatyczne. A krem i maliny nadają eleganckiego wyglądu i pysznego smaku. Zapraszam:)

Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowym

 

  • Muffinki:
  • 120 g płatków owsianych
  • 100 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g ksylitolu
  • Aromat pomarańczowy
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • Krem serowo-makowy
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 10 g ksylitolu
  • 5 g maku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki dżemu śliwkowego-najlepiej domowego
  • Maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowym

Muffinki:

Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowym
do ubitego żółtka dodać aromat i puplę z dyni

Blenderem lub młynkiem zmielić płatki owsiane. Przesypać je do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odłożyć na bok.

Żółtko oddzielić od białka. Następnie żółtko utrzeć z cukrem brzozowym na jasny krem,po czym dodać do niego aromat pomarańczowy i puree z dyni. Zmiksować.

ETAP 2:

Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowym
do mokrych składników dodac suche składniki

Wsypać suche składniki z drugiej miski i znów wymieszać.

ETAP 3:

Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowym
do ciasta dodać ubitą piane z jajek i delikatnie wymieszać

Białko ubić na sztywną pianę , po czym delikatnie wymieszać z ciastem. Foremki silikonowe wypełnić ciastem.

ETAP 4:

Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowym
foremki wstawić do garnka i gotować okolo 25 min

Następnie wstawić je do garnka,wlać wodę do połowy ich wysokości. Wstawić na ogień i przykryć garnek.

Gotować około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Z zimnych ciastek odkroić wierzch, na wysokości około 1/4 . Odkrojony kawałek przekroić na pół.

Krem:

Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowym
w misce wymieszać składniki kremu z makiem

Do miski przełożyć serek, dodać mleko i ksylitol i wymieszać. Dodać mak i znów wymieszać. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Cienkim strumieniem wlać ją do serka i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.

Na 2-3 minuty wstawić do lodówki.

ETAP 6:

Owsiano-dyniowe muffinki z kremem serowo-makowym
babeczki posmarować dżemem a następnie dać krem serkowy

Muffinki posmarować dżemem, po czym nałożyć krem za pomocą rękawa cukierniczego.

Wbić kawałki ciasta, udekorować malinami .


Tagi:

muffiny dietą