monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kakowe ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe mogłabym piec i jeść każdego dnia. Bardzo mnie to uspokaja. I można przygotować go na tak wiele sposobów. Tym razem z kakao i brzoskwiniami. Serdecznie polecam.

Kakowe ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Składniki:

Kakowe ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Kakowe ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

ETAP 1:

Kakowe ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
do miski dodać suche składniki i wymieszać

Mleko i kefir wyjąć na godzinę przed przygotowaniem ciasta aby nabrało temperatury pokojowej. Olej rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.

Do miski wsypać oba rodzaje mąk, dodać oba rodzaje cukru, drożdże i kakao. Wymieszać.

ETAP 2:

Kakowe ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
do suchych skłądików dodać jajko i wymieszać

Dodać roztrzepane jajko oraz mleko o kefir. Zagniatać ciasto. Powinno lekko kleić się do dłoni. Nie należy nadmiernie posypywać go mąką aby nie było suche.

ETAP 3:

Po około 5 minutach wyrabiania dodać olej kokosowy i wyrabiać kolejne 4-5 minut. Przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić na bok na 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Gdy to nastąpi wyjąć z miski, ponownie lekko wyrobi ć po czym przełożyć do formy wyłożonej papierem ( 23*23 cm).

ETAP 4:

Kakowe ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
na wierzch ciasta ułożyć cząstki brzoskwiń

Brzoskwinie umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Ułożyć owoce na cieście i zostawić pod przykryciem kolejne 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i od razu posypać czekoladą startą na dużych oczkach. Zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!