Sposób przygotowania:
Kakowe ciasto drożdżowe z brzoskwiniamiETAP 1:
Mleko i kefir wyjąć na godzinę przed przygotowaniem ciasta aby nabrało temperatury pokojowej. Olej rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać oba rodzaje mąk, dodać oba rodzaje cukru, drożdże i kakao. Wymieszać.
ETAP 2:
Dodać roztrzepane jajko oraz mleko o kefir. Zagniatać ciasto. Powinno lekko kleić się do dłoni. Nie należy nadmiernie posypywać go mąką aby nie było suche.
ETAP 3:
Po około 5 minutach wyrabiania dodać olej kokosowy i wyrabiać kolejne 4-5 minut. Przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić na bok na 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Gdy to nastąpi wyjąć z miski, ponownie lekko wyrobi ć po czym przełożyć do formy wyłożonej papierem ( 23*23 cm).
ETAP 4:
Brzoskwinie umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Ułożyć owoce na cieście i zostawić pod przykryciem kolejne 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i od razu posypać czekoladą startą na dużych oczkach. Zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!