jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Owsiano- pokrzywowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka, według gustu możemy dodatkowo dosłodzić, dodając do ciasta np. miód. Wystarczającą słodycz nadają im jednak dodane do środka banany. Polecam jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Owsiano- pokrzywowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owsiano- pokrzywowe ciasteczka

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 2 duże banany,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do środka,
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia ciasteczek,
  • 2 litrowa miseczka młodych listków pokrzywy,
  • 1 łyżka mąki razowej,

Sposób przygotowania:

Owsiano- pokrzywowe ciasteczka

ETAP 1

Owsiano- pokrzywowe ciasteczka
sparzone listki odsączamy z wody

Zbieramy młode listki pokrzywy. Przygotowane listki sparzamy. Tak przygotowane dokładnie odciskamy z wody i drobno kroimy.

ETAP 2

Owsiano- pokrzywowe ciasteczka
banany miksujemy

Banany obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Zmiksowane łączymy z sokiem z cytryny.

ETAP 3

Owsiano- pokrzywowe ciasteczka
łączymy składniki ciastek

Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich siemię, słonecznik, wiórki oraz mąkę.

ETAP 4

Owsiano- pokrzywowe ciasteczka
w dłoniach formujemy ciasteczka

Całość mieszamy dodając jajko.
Z gotowej masy formujemy kulki, które spłaszczamy.

ETAP 5

Owsiano- pokrzywowe ciasteczka
uformowane ciastka przekładamy na blaszkę

Uformowane ciasteczka delikatnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 170°C. Gotowe studzimy i podajemy.