Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Ciasto pierogowe - sprawdzone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moja babcia robila pierogi z takiego ciasta :) ciagle aktualny super przepis.

Ciasto pierogowe - sprawdzone

Składniki:

Ciasto pierogowe - sprawdzone

 

  • 3 Szklanki maki
  • 1 zoltko
  • pol lyzeczki soli
  • jedna lyzeczka miekkiego masla
  • niecala szklanka goracej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto pierogowe - sprawdzone
Wszystkie skladniki wyrobic dokladnie na stolnicy. Mozna wyrobic te ciasto rowniez mikserem lub robotem kuchennym. Jesli wszystkie skaldniki polaczyly sie ze soba idealnie, w misce od miksowania nic klei sie do scianek. Tak samo na stolnicy uzyskujemy jednolite ciasto, ktore nie lepi sie do rak. Nieraz trzeba podsypac nieco maka. Teraz zostawic ciasto przykryte aby odpoczelo na kilka minut. Dobra rada: make do podsypywania pierogow w czasie ich klejenia zestepuje maka krupczatka. (Podpatrzone na wloskim stoisku ze swiezymi makaronami ) Ciasto wychodzi bardzo elastyczne, pierogi dobrze sie zlepiaja a smakuja jeszcze lepiej :)

Tagi:

mak