Sposób przygotowania:
Ciasto pomarańczowo-ananasowePrzygotowanie ananasa
Ananasa dokładnie myjemy. Odkrawamy czubek razem z liśćmi. Odcinamy skórę ananasa. Ananasa kroimy w plastry.
Plasterki ananasa kroimy w kostkę, odcinając jego twardy środek.
Przygotowanie ciasta
Masło rozpuszczamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia. W misce miksujemy jaja z cukrem, startą skórkę z 2 pomarańczy i rozpuszczone masło. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy kawałki ananasa. Ciasto dokładnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta do pieczenia
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Dekoracja ciasta
Przestudzone ciasto możemy udekorować lukrem na bazie cukru pudru i soku z pomarańczy.