czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Babka pomarańczowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna, wilgotna i bardzo aromatyczna babka. Idealna na zbliżające się Święta wielkanocne i na piknik.

Babka pomarańczowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowa
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Babka pomarańczowa
Przygotowane ciasto przelać do formy, upiec

Tagi:

jajko jajka