goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Babka pomarańczowa 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Babka wyszła pyszna i pachnąca

Babka pomarańczowa 2

Składniki:

Babka pomarańczowa 2

 

  • mąka 25 dag
  • jaja 4 sztuki
  • masło 1 kostka
  • cukier 20 dag
  • sok z pomarańczy 1/2 sztuka
  • skórka otarta z pomarańczy 1/2 sztuka
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowa 2
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione zimne masło i całość ubijamy mikserem, dodajemy pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier wraz z cukrem wanilinowym, sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy. Całość ze sobą łączymy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy - ja piekłam małe babki wielkości muffinek około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.