Sposób przygotowania:
Babka pomarańczowa
Z pomarańczy wycisnąć sok uważając, by nie przedostały się do niego pestki. Wyciśnięty sok wymieszać z olejem i kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Oddzielić z jajek białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać stopniowo, porcjami cukier i dalej ucierać. Do słodkiej piany białkowej stopniowo dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, żółtka, olej wymieszany z sokiem pomarańczowym i pomarańczowym aromatem i miksować wszystko na niezbyt szybkich obrotach miksera. Do wszystkich zmiksowanych składników na sam koniec dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową w ilości wedle uznania i wymieszać ją z surowym jeszcze ciastem za pomocą łyżki. Przelać ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia formy keksowej i piec przez około 40 - 45 minut w temperaturze 170 stopni.