Sposób przygotowania:
Ciasto porzeczkowe
CIASTO:
Wodę, cukier, olej i kakao zagotować i ostudzić. Ubić pianę z 5 białek z 1/2 szklanki cukru, dodać 5 żółtek, 1/2 szklanki mąki, wystudzoną masę, proszek do pieczenia, sodę. Wszystko razem wymieszać. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzone ciasto przekroić na pół.
MASA:
Śmietanę ubić na sztywną masę. Dodać śmietanfixy i nadal ubijać.Na połowę ciasta nałożyć słoiczek dżemu, oraz połowę masy śmietanowej. Przykryć drugą połową ciasta. Znowu dżem, 1/2 masy.
Posypać startą gorzką czekoladą.
Wodę, cukier, olej i kakao zagotować i ostudzić. Ubić pianę z 5 białek z 1/2 szklanki cukru, dodać 5 żółtek, 1/2 szklanki mąki, wystudzoną masę, proszek do pieczenia, sodę. Wszystko razem wymieszać. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzone ciasto przekroić na pół.
MASA:
Śmietanę ubić na sztywną masę. Dodać śmietanfixy i nadal ubijać.Na połowę ciasta nałożyć słoiczek dżemu, oraz połowę masy śmietanowej. Przykryć drugą połową ciasta. Znowu dżem, 1/2 masy.
Posypać startą gorzką czekoladą.