primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Ciasto porzeczkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre ciasto z bitą śmietaną- świetnie nadaje się na deser i podwieczorek. Musi być przechowywane w lodówce.

Ciasto porzeczkowe

Składniki:

Ciasto porzeczkowe

Na ciasto

  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Na masę

  • 1 l śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru
  • 4 śmietanfixy

Przełożenie ciasta

  • 2 słoiczki dżemu porzeczkowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowe
CIASTO:

Wodę, cukier, olej i kakao zagotować i ostudzić. Ubić pianę z 5 białek z 1/2 szklanki cukru, dodać 5 żółtek, 1/2 szklanki mąki, wystudzoną masę, proszek do pieczenia, sodę. Wszystko razem wymieszać. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzone ciasto przekroić na pół.

MASA:

Śmietanę ubić na sztywną masę. Dodać śmietanfixy i nadal ubijać.Na połowę ciasta nałożyć słoiczek dżemu, oraz połowę masy śmietanowej. Przykryć drugą połową ciasta. Znowu dżem, 1/2 masy.

Posypać startą gorzką czekoladą.