czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto porzeczkowe z masą serową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto jest delikatne, niezwykle puszyste, zdecydowanie jedno z lepszych jakie jadłam! Idealne na wiele okazji...

Ciasto porzeczkowe z masą serową

Składniki:

Ciasto porzeczkowe z masą serową

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 5 łyżek kakao.

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki.

 

  • Krem:
  • 200 g masła,
  • 500g sera z wiaderka,
  • 5 łyżek cukru pudru.

 

  • Wierzch:
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki serka mascarpone,
  • 50 g startej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowe z masą serową
1. Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół.2. Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu. 3. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować i posmarować resztą dżemu. 4. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą.