Sposób przygotowania:
Kruche ciasto porzeczkowe z bezą
KRUCHE CIASTO: Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Suche składniki siekamy z miękką margaryną, dodajemy żółtka i 1-2 łyżki octu. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części - około 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta wałkujemy i wycinamy pod wymiar blaszki - 25x35 cm. Ciastem wykładamy dno i boki blaszki posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wyrównujemy wierzch, posypujemy kaszką manną i wstawiamy do lodówki. W tym czasie porzeczki czarne i czerwone myjemy, oczyszczamy z ogonków, Porzeczki wykładamy na ciasto kruche i szykujemy kokosową bezę z białek. KOKOSOWA BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Do ubitej piany wsypujemy stopniowo cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Piankę wykładamy na porzeczki. Wierzch posypujemy kruchym ciastem ( z zamrażalnika ) startym na tarce o dużych oczkach. Posypujemy ziarnami sezamu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 50 minut. SMACZNEGO ;)
Magdalenaa