AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kruche ciasto porzeczkowe z bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto kruche z dodatkiem czarnych i czerwonych porzeczek oraz kokosową bezą i ziarnami sezamu.

Kruche ciasto porzeczkowe z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto porzeczkowe z bezą

 

  • Kruche ciasto:
  • 2 szkl. krupczatki
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 5 żółtek
  • 1-2 łyżki octu
  • 2-3 łyżki kaszy manny.

 

  • Kokosowa beza:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7-8 łyżek wiórków kokosowych.

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto porzeczkowe z bezą
KRUCHE CIASTO: Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Suche składniki siekamy z miękką margaryną, dodajemy żółtka i 1-2 łyżki octu. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części - około 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta wałkujemy i wycinamy pod wymiar blaszki - 25x35 cm. Ciastem wykładamy dno i boki blaszki posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wyrównujemy wierzch, posypujemy kaszką manną i wstawiamy do lodówki. W tym czasie porzeczki czarne i czerwone myjemy, oczyszczamy z ogonków, Porzeczki wykładamy na ciasto kruche i szykujemy kokosową bezę z białek. KOKOSOWA BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Do ubitej piany wsypujemy stopniowo cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Piankę wykładamy na porzeczki. Wierzch posypujemy kruchym ciastem ( z zamrażalnika ) startym na tarce o dużych oczkach. Posypujemy ziarnami sezamu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 50 minut. SMACZNEGO ;)
Kruche ciasto porzeczkowe z bezą
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto z podanych składników.
Kruche ciasto porzeczkowe z bezą
Na kruchym cieście układamy czarne i czerwone porzeczki.
Kruche ciasto porzeczkowe z bezą
Ubijamy pianę z białek, dodając cukier, mąkę i wiórki, wykładamy na porzeczki.
Kruche ciasto porzeczkowe z bezą
Wierzch posypujemy startym na tarce ciastem oraz ziarnami sezamu.