Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki kroimy na kawałki grubości do 1,5 cm. mieszamy z 3 łyżkami cukru.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki.
Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijając je na sztywno masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i żółtka cały czas miksując aż cukier sie rozpuści , potem dodajemy olej, miksujemy do połączenia składników,
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą , delikatnie łączymy drewnianą łyżką z masą jajeczną.
Ciasto przelewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia(blacha o wymiarach 25 /36 cm) Na ciasto kładziemy odciśnięty z soku rabarbar oraz pomiędzy rabarbar truskawki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 - 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki.
Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijając je na sztywno masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i żółtka cały czas miksując aż cukier sie rozpuści , potem dodajemy olej, miksujemy do połączenia składników,
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą , delikatnie łączymy drewnianą łyżką z masą jajeczną.
Ciasto przelewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia(blacha o wymiarach 25 /36 cm) Na ciasto kładziemy odciśnięty z soku rabarbar oraz pomiędzy rabarbar truskawki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 - 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
gusia1000