dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rabarbar i truskawki - to brzmi pysznie. Kruche ciasto nadziane owcami i posypane kokosową kruszonką. Pyszności.

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto:

Kruszonka:

  • 3 łyż mąki
  • 2 łyż wiórków kokosowych
  • 1 łyż masła
  • 2 łyż cukru

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Krok 1

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce.

Masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w wałek.

Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Krok 2:

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.

Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy owoce.

Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy 1 łyż cukru i odstawiamy, aż owoce puszczą sok. Odcedzamy.

Mrożone truskawki odmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku.

Krok 3:

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Na cieście układamy owoce, które posypujemy kruszonką.

Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy ok 10 minut w 180 stopniach.

Następnie na cieście wysypujemy bułkę tartą i układamy owoce. Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy ok 45 - 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!