SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką

Bardzo pyszne zawijane drożdżówki z białym serem i pyszną maślaną kruszonką. Pachną obłędnie i tak samo smakują. Na piknik, do pracy czy do szkoły. Bardzo polecam.

Składniki:

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką

Rozczyn:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kruszonka:

Nadzienie:

  • 25 dag sera białego (u mnie chudy)
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką

Wykonanie rozczynu:

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką
Z podanych składników przygotowujemy rozczyn.

Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie z ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył''.

Wykonanie ciasta:

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką
Składniki na ciasto przekładamy do miski.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn.

Wykonanie ciasta:

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką
Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wykonanie nadzienia:

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką
Z podanych składników wykonujemy nadzienie.

Ser biały przekładamy do miski, wsypujemy budyń, wbijamy jajko i dajemy ekstrakt waniliowy, rozcieramy widelcem dodając cukru pudru do smaku.

Wykonanie kruszonki:

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką
Z podanych składników wykonujemy kruszonkę.

Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Masło na kruszonkę powinno być zimne prosto z lodówki. Kruszonkę wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas wyrastania ciasta.

Zawijanie:

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką
Następnie ciasto wałkujemy, smarujemy nadzieniem i kroimy w plastry.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy posypanej mąką, na każde rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy po połowie nadzienia i zawijamy w rulon, następnie kroimy w plastry ostrym nożem.

Do pieczenia:

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką
Następnie roladki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.

Roladki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.

Pieczenie i podanie:

Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonką
Wystudzone drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.

Następnie tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone drożdżówki studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.