Sposób przygotowania:
Drożdżówki z białym serem i maślaną kruszonkąWykonanie rozczynu:
Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie z ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył''.
Wykonanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn.
Wykonanie ciasta:
Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wykonanie nadzienia:
Ser biały przekładamy do miski, wsypujemy budyń, wbijamy jajko i dajemy ekstrakt waniliowy, rozcieramy widelcem dodając cukru pudru do smaku.
Wykonanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Masło na kruszonkę powinno być zimne prosto z lodówki. Kruszonkę wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas wyrastania ciasta.
Zawijanie:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy posypanej mąką, na każde rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy po połowie nadzienia i zawijamy w rulon, następnie kroimy w plastry ostrym nożem.
Do pieczenia:
Roladki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
Pieczenie i podanie:
Następnie tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone drożdżówki studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.