Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto z rabarbarem i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi truskawkami sprawiło, że powstała pyszna kompozycja smakowa.

Ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%

 

Beza:

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i bezą
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać masło, żółtka, śmietanę i cukier. Z podanych składników zagnieść ciasto. Można owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki, ale nie ma konieczności. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy (40x24), nakłuć widelcem. 

Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 170-180°C i podpiec przez 15-20 minut.

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, tak aby puścił sok. Truskawki umyć, pokroić. Na zapieczone ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar i truskawki. 

Z białek i cukru ubić sztywną i lśniąca bezę, którą kolejno wyłożyć na owoce. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę na 140°C i piec jeszcze 20-25 minut.