Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i bezą
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać masło, żółtka, śmietanę i cukier. Z podanych składników zagnieść ciasto. Można owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki, ale nie ma konieczności. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy (40x24), nakłuć widelcem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 170-180°C i podpiec przez 15-20 minut.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, tak aby puścił sok. Truskawki umyć, pokroić. Na zapieczone ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar i truskawki.
Z białek i cukru ubić sztywną i lśniąca bezę, którą kolejno wyłożyć na owoce. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę na 140°C i piec jeszcze 20-25 minut.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 170-180°C i podpiec przez 15-20 minut.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, tak aby puścił sok. Truskawki umyć, pokroić. Na zapieczone ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar i truskawki.
Z białek i cukru ubić sztywną i lśniąca bezę, którą kolejno wyłożyć na owoce. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę na 140°C i piec jeszcze 20-25 minut.
SylaUla