Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jadna większa ok 2/3 ciasta i druga mniejsza ok 1/2 ciasta. Ciasto zawinąć we folię spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki lub zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki, oprószyć cukrem. Na dno przygotowanej blaszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzoną większą część ciasta. Na startym cieście rozłożyć rabarbar.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się całkowicie rozpuści i usztywni pianę. Cały czas ubijać i dodać kisiel w proszku a na koniec powoli wlewać olej. Wszystko zmiksować do połączenia składników.
Na rabarbar wyłożyć przygotowana pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 45 minut, funkacja góra-dół.
Dobrze wystudzić, przed podaniem solidnie oprószyć cukrem pudrem.
Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki, oprószyć cukrem. Na dno przygotowanej blaszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzoną większą część ciasta. Na startym cieście rozłożyć rabarbar.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się całkowicie rozpuści i usztywni pianę. Cały czas ubijać i dodać kisiel w proszku a na koniec powoli wlewać olej. Wszystko zmiksować do połączenia składników.
Na rabarbar wyłożyć przygotowana pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 45 minut, funkacja góra-dół.
Dobrze wystudzić, przed podaniem solidnie oprószyć cukrem pudrem.