SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką

         
ocena: 4/5 głosów: 18
Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką Więcej zdjęć (5)

Piękny rabarbar wyrósł w moim warzywniaczki więc trzeba z niego korzystać. Przygotowałam z jego udziałem pyszne kruche ciasto z pianką. Podobne ciasto piekłam już z truskawkami tylko wtedy do pianki dodałam budyń.

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką

ciasto

  • 250 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

kisielowa pianka

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 duży budyń w proszku, dałam malinowy (na 3/4 l wody)
  • 0,5 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jadna większa ok 2/3 ciasta i druga mniejsza ok 1/2 ciasta. Ciasto zawinąć we folię spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki lub zamrażarki.

Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.

Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki, oprószyć cukrem. Na dno przygotowanej blaszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzoną większą część ciasta. Na startym cieście rozłożyć rabarbar.

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się całkowicie rozpuści i usztywni pianę. Cały czas ubijać i dodać kisiel w proszku a na koniec powoli wlewać olej. Wszystko zmiksować do połączenia składników.

Na rabarbar wyłożyć przygotowana pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 45 minut, funkacja góra-dół.

Dobrze wystudzić, przed podaniem solidnie oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką
Na dno przygotowanej blaszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzoną większą część ciasta. Na startym cieście rozłożyć rabarbar.
Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się całkowicie rozpuści i usztywni pianę.
Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką
Na rabarbar wyłożyć przygotowana pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Tagi:

ciasta