Sposób przygotowania:
Ciasto kruche orzechowe z rabarbarem i truskawkamiETAP 1:
Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, cukier waniliowy, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Wkroić zimne masło, wbić żółtka i wlać łyżkę śmietany. Szybko zagnieść ciasto.
Gdyby się kleiło podsypać mąką. Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalki. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta wyłożyć na spód formy i trochę docisnąć. Posmarować dżemem.
Na dżemie ułożyć w odstępach truskawki. Łodygi rabarbaru pokroić na ok. 2-3 centymetrowe kawałki i poukładać pomiędzy truskawkami. Na owocach rozłożyć resztę ciasta. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
cherry