WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto kruche orzechowe z rabarbarem i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto z dodatkiem mielonych orzechów włoskich z dżemem, rabarbarem i truskawkami. Udekorowane cukrem pudrem.

Ciasto kruche orzechowe z rabarbarem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kruche orzechowe z rabarbarem i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche orzechowe z rabarbarem i truskawkami

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, cukier waniliowy, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Wkroić zimne masło, wbić żółtka i wlać łyżkę śmietany. Szybko zagnieść ciasto.

Gdyby się kleiło podsypać mąką. Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalki. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta wyłożyć na spód formy i trochę docisnąć. Posmarować dżemem.

Na dżemie ułożyć w odstępach truskawki. Łodygi rabarbaru pokroić na ok. 2-3 centymetrowe kawałki i poukładać pomiędzy truskawkami. Na owocach rozłożyć resztę ciasta. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto kruche orzechowe z rabarbarem i truskawkami
Kruche ciasto wyjęte z formy i udekorowane cukrem pudrem
Ciasto kruche orzechowe z rabarbarem i truskawkami
Ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto kruche orzechowe z rabarbarem i truskawkami
Ciasto złożone przed wstawieniem do piekarnika
Ciasto kruche orzechowe z rabarbarem i truskawkami
Truskawki i rabarbar ułożone na dżemie porzeczkowym