madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto Shek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto idealne na każdą okazję, zarówno od święta, jak i na spotkanie przy kawie.

Ciasto Shek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto Shek

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 litr soku zielonego Pysio
  • 3 budynie śmietankowe
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 galaretki agrestowe
  • 2 małe opakowania delicji

Sposób przygotowania:

Ciasto Shek
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy. Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie, lecz dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C.
Przygotowujemy masę: w szklance soku Pysio rozpuszczamy budynie, resztę soku zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem będzie gęsty. Gorący krem wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Następnie na przestudzony krem wykładamy delicje.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone wcześniej dwie galaretki w jednej szklance wody. Śmietanę wykładamy na delicje, odstawiamy do stężenia. Następnie dwie galaretki pozostałe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, tężejące wylewamy na zastygniętą masę śmietanową.
Ciasto Shek
Etap 1
Ciasto Shek
Etap 2