-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Ciasto - Shrek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto Shrek-delikatny biszkopt z masą budyniową, ugotowaną na zielonym soku owocowym, delicjami wiśniowymi, masą śmietanową i zieloną galaretką . Uczta dla podniebienia :)

Ciasto -  Shrek

Składniki:

Ciasto - Shrek

Biszkopt:

Zielony budyń:

  • 1 duży, zielony, przecierowy sok owocowy
  • 3 budynie śmietankowe

Masa śmietanowa :

  • 330 g śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe

Ponadto:

  • dwa opakowania delicji wiśniowych
  • 2 galaretki agrestowe

Sposób przygotowania:

Ciasto - Shrek
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dobrze wymieszać. Następnie powoli cienkim strumieniem dodawać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy ciasto będzie upieczone przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu używając zamiast mleka zielonego soku owocowego.

Gorący budyń wylać na upieczone ciasto. Wystudzić. Na wystudzonym budyniu poukładać obok siebie, czekoladą do góry delicje.

Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w szklance wody. Wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Na końcu dodać schłodzoną galaretkę agrestową. Masę wyłożyć na delicjach. Kolejne dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 400 ml wody.

Tężejące wylać na masę śmietanową. Włożyć ciasto do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki.  

Tagi:

ciasto