Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Ciasto ,,Shrek''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne i lekkie ciasto, idealne na podwieczorek. Na pewno posmakuje dzieciom. Nie jest za słodkie, takie w sam raz. Polecam na podwieczorek.

Ciasto ,,Shrek''

Składniki:

Ciasto ,,Shrek''

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 10 łyżek oleju
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa zielona:

  • 1 sok zielony Pysio ( 900 ml )
  • 3 budynie waniliowe

Masa śmietankowa:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 zielona galaretka

Dodatkowo:

  • 2 paczki delicji ( około 30 dag łącznie )
  • 2 zielone galaretki

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Shrek''
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i ciepłą wodę, ucieramy kilka chwil. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.

Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto studzimy.

2. W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie zieloną masę jeszcze gorącą wykładamy na biszkopt. Dokładnie studzimy. Następnie układamy w równych rzędach delicje.

3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę śmietankową wykładamy równomiernie na delicjach. Ciasto wstawiamy do lodówki.

4. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin.

5. Stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Tagi:

ciasta ciasto