Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto Shrek 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto Shrek jest pyszne i pięknie wygląda

Ciasto Shrek 2

Składniki:

Ciasto Shrek 2

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • masa |
  • 900 ml zielonego soku owocowego Pysio
  • 3 budynie śmietankowe
  • masa ||
  • 3 galaretki agrestowe
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 paczki delicji

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Shrek 2
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowi po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25-30 minut. Budynie wymieszać w 1,5 szkl pysia, resztę napoju zagotować. Następnie wlać rozmieszany budyń i gotować około 1 minuty. Gorący krem wyłożyć na zimny biszkopt, wyrównać, ostudzić. Na zimny krem ułożyć delicje. 1 galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, przestudzić. Zimną śmietanę ubić, pod koniec ubijania wlewać powoli galaretkę, ciągle ubijając. Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na delicje. 2 pozostałe galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odłożyć do stężenia. Następnie zalać ciasto i odłożyć do lodówki.