Sposób przygotowania:
Ciasto "śliwkowa pianka"
Dzień wcześniej wyjmujemy śliwki z zamrażarki i odkładamy je do rozmrożenia (nie zlewamy płynu).
Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy białko na pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko i olej, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę na biszkopt do wysmarowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy.
Pianka: rozmrożone śliwki wraz z płynem przelewamy do kielicha blendera i blendujemy, następnie przelewamy do garnka i zagotowujemy. Na malutkim ogniu gotujemy przez 2-3 minuty, mieszamy. Do gorącego musu śliwkowego wsypujemy galaretki w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy masę śliwkową do przestudzenia. Zimną śmietankę miksujemy na puch. Następnie dodajemy po trochu mus śliwkowy i cały czas miksujemy (robimy tak, aż skończy się mus śliwkowy). Tężejącą piankę śliwkową przekładamy na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.
Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy białko na pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko i olej, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę na biszkopt do wysmarowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy.
Pianka: rozmrożone śliwki wraz z płynem przelewamy do kielicha blendera i blendujemy, następnie przelewamy do garnka i zagotowujemy. Na malutkim ogniu gotujemy przez 2-3 minuty, mieszamy. Do gorącego musu śliwkowego wsypujemy galaretki w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy masę śliwkową do przestudzenia. Zimną śmietankę miksujemy na puch. Następnie dodajemy po trochu mus śliwkowy i cały czas miksujemy (robimy tak, aż skończy się mus śliwkowy). Tężejącą piankę śliwkową przekładamy na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.