slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto "śliwkowa pianka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto na zimno. Delikatna pianka ze śliwek węgierek podana na bezglutenowym kukurydzianym biszkopcie z odrobiną bitej śmietany pięknie wygląda i super smakuje.

Ciasto "śliwkowa pianka"

Składniki:

Ciasto "śliwkowa pianka"

 

 

  • pianka:
  • 500 g mrożonych śliwek (u mnie węgierki)
  • 2 galaretki cytrynowe w proszku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • tortownica o śred. 20 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto "śliwkowa pianka"
Dzień wcześniej wyjmujemy śliwki z zamrażarki i odkładamy je do rozmrożenia (nie zlewamy płynu).

Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy białko na pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko i olej, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę na biszkopt do wysmarowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. 

Pianka: rozmrożone śliwki wraz z płynem przelewamy do kielicha blendera i blendujemy, następnie przelewamy do garnka i zagotowujemy. Na malutkim ogniu gotujemy przez 2-3 minuty, mieszamy. Do gorącego musu śliwkowego wsypujemy galaretki w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy masę śliwkową do przestudzenia. Zimną śmietankę miksujemy na puch. Następnie dodajemy po trochu mus śliwkowy i cały czas miksujemy (robimy tak, aż skończy się mus śliwkowy). Tężejącą piankę śliwkową przekładamy na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną. 

Tagi:

deser ciasto