lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 115]

Ciasto z rabarbarem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na rabarbar trwa więc trzeba koniecznie to wykorzystać robiąc na przykład pyszne ciasta z rabarbarem w roli głównej.

Ciasto z rabarbarem i jabłkami

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i jabłkami

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml maślanki
  • 100 ml oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny i skórka z połowy cytryny

Kruszonka

Owoce

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Kruszonka:

Miękkie masło rozetrzeć rękoma z cukrem i mąka, tak by masa była grudkowata. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (nie odbierać). Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Ciasto:

Mąkę przesiać, połączyć z solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i skórką. W oddzielnym naczyniu mieszamy maślankę z proszkiem do pieczenia. Jajka z olejem przelać do mąki i lekko wymieszać. Dodać spienioną maślankę i zamieszać tak, by składniki się połączyły.

Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać owocami oraz kruszonką.

Piec 60 minut w 170 stopniach.