Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Kruszonka:
Miękkie masło rozetrzeć rękoma z cukrem i mąka, tak by masa była grudkowata. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (nie odbierać). Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Ciasto:
Mąkę przesiać, połączyć z solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i skórką. W oddzielnym naczyniu mieszamy maślankę z proszkiem do pieczenia. Jajka z olejem przelać do mąki i lekko wymieszać. Dodać spienioną maślankę i zamieszać tak, by składniki się połączyły.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać owocami oraz kruszonką.
Piec 60 minut w 170 stopniach.
Miękkie masło rozetrzeć rękoma z cukrem i mąka, tak by masa była grudkowata. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (nie odbierać). Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Ciasto:
Mąkę przesiać, połączyć z solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i skórką. W oddzielnym naczyniu mieszamy maślankę z proszkiem do pieczenia. Jajka z olejem przelać do mąki i lekko wymieszać. Dodać spienioną maślankę i zamieszać tak, by składniki się połączyły.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać owocami oraz kruszonką.
Piec 60 minut w 170 stopniach.