Sposób przygotowania:
Leniwa drożdżówka z jabłkamiETAP 1:
Składniki na ciasto dodawać wg podanej kolejności do miski - NIE MIESZAĆ - , nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym, przed pieczeniem wymieszać wszystko dużą łyżką na nie za gęste ciasto.
ETAP 2:
Obrane jabłka pokroić w kawałeczki, wsypać cukier, przyprawę do szarlotki, wlać wodę i dusić do miękkości jabłek co jakiś czas mieszając.
ETAP 3:
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę.
ETAP 4:
Ciasto drożdżowe wymieszane łyżką dodać do formy z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować, na wierzch dać wystudzone jabłka, rozsmarować.
ETAP 5:
Na masie jabłkowej rozsypać kruszonkę.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
robaczek
ziutula
Na pewnowyjdzie, tylko ciasto nie może być za rzadkie ale dość gęste.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki