Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezowąETAP 1:
Jajka, cukier, miękka margaryna, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, mają zostać grudki.
ETAP 2:
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
ETAP 3:
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wyłożyć do formy, do reszty ciasta wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać, masę kakaową wyłożyć na jasną i łyżką delikatnie wmieszać trochę w ciasto jasne, wygładzić wierzch.
ETAP 4:
Wsypać na ciasto obrany, pokrojony rabarbar, piekarnk nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec 30 minut.
ETAP 5:
Zimne białka ubijać na sztywno, pod koniec wsypać cukier, kisiel, wlać olejek i ocet, mikserem ubijać na bardzo sztywną pianę, ubijać z 5 minut przed dodaniem do ciasta.
ETAP 6:
Na podpieczone ciasto wyłożyć ubitą pianę, wygładzić wierzch piany.
ETAP 7:
Piec ciasto dalej w 180C, grzanie góra/dół około 15 minut, ciasto dobrze w formie wystudzić.