Sposób przygotowania:
Ciasto Śliwkowe
1. 1 szklankę mąki,1 szklankę cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 jajka,1/2 stopionej margaryny mieszamy ze sobą.
2. Wyrabiamy ciasto i na 15 minut wkładamy do lodówki.
3. Wyciągamy pestki ze śliwek i dokładnie je myjemy.
4. Okrągłą tortownice natłuszczamy margaryną.
5. Wkładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy i wykładamy na wierzchu śliwkami.
6. Pieczemy około pół godziny.
7. Po upieczeniu posypujemy cynamonem i ozdabiamy bitą śmietaną.
2. Wyrabiamy ciasto i na 15 minut wkładamy do lodówki.
3. Wyciągamy pestki ze śliwek i dokładnie je myjemy.
4. Okrągłą tortownice natłuszczamy margaryną.
5. Wkładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy i wykładamy na wierzchu śliwkami.
6. Pieczemy około pół godziny.
7. Po upieczeniu posypujemy cynamonem i ozdabiamy bitą śmietaną.
Sarenka