Ciasto śliwkowe z polewą bezową

  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto śliwkowe z polewą bezową

Pyszne ciasto z dodatkiem śliwek i chrupiącą polewą bezową na wierzchu to propozycja, która zasmakuje wszystkim łasuchom! Zobacz, jak je przygotować!

Składniki:

Ciasto śliwkowe z polewą bezową

 

  • Jajka - 4 sztuki
  • Cukier - 240 g
  • Cukier waniliowy - 8 g (1 opakowanie)
  • Masło - 200 g (w temperaturze pokojowej)
  • Mąka pszenna - 400 g
  • Proszek do pieczenia - 2 g
  • Śliwki - 300/400 g (bez pestek, przekrojonych na pół)
  • Bułka tarta (do posypania formy)

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe z polewą bezową
1. Rozbij jajka: oddziel białka od żółtek, białka wstaw do lodówki, żółtka odstaw.

2. Cukier rozdrobnij na cukier puder.

3. Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieć. Ciasto podziel na cztery części i uformowała z nich kule. Każdą kulę zawiń w folię spożywczą i odstaw do zamrażalnika na 1 godzinę.

4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę natłuść i oprósz bułką tartą.

5. Ubij białka na sztywną pianę; pod koniec ubijania powoli dodaj pozostałą część cukru pudru.

6. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak aby równomiernie pokryło blachę. Na cieście ułóż śliwki, wierzch polej pianą z białek.

7. Piecz przez 30 minut w 180°C, do momentu aż piana nabierze złocistego koloru. 8. Ciasto podawaj po ostudzeniu.

Materiały prasowe Thermomix