Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
1. Rozbij jajka: oddziel białka od żółtek, białka wstaw do lodówki, żółtka odstaw.
2. Cukier rozdrobnij na cukier puder.
3. Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieć. Ciasto podziel na cztery części i uformowała z nich kule. Każdą kulę zawiń w folię spożywczą i odstaw do zamrażalnika na 1 godzinę.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę natłuść i oprósz bułką tartą.
5. Ubij białka na sztywną pianę; pod koniec ubijania powoli dodaj pozostałą część cukru pudru.
6. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak aby równomiernie pokryło blachę. Na cieście ułóż śliwki, wierzch polej pianą z białek.
7. Piecz przez 30 minut w 180°C, do momentu aż piana nabierze złocistego koloru. 8. Ciasto podawaj po ostudzeniu.
Materiały prasowe Thermomix
2. Cukier rozdrobnij na cukier puder.
3. Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieć. Ciasto podziel na cztery części i uformowała z nich kule. Każdą kulę zawiń w folię spożywczą i odstaw do zamrażalnika na 1 godzinę.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę natłuść i oprósz bułką tartą.
5. Ubij białka na sztywną pianę; pod koniec ubijania powoli dodaj pozostałą część cukru pudru.
6. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak aby równomiernie pokryło blachę. Na cieście ułóż śliwki, wierzch polej pianą z białek.
7. Piecz przez 30 minut w 180°C, do momentu aż piana nabierze złocistego koloru. 8. Ciasto podawaj po ostudzeniu.
Materiały prasowe Thermomix