Sposób przygotowania:
Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietanąBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę. Pod jego koniec - stopniowo wsypywać cukier, a po chwili dodawać po 1 żółtku. Na koniec całość delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (boków nie natłuszczać).
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Od razu po upieczeniu - tortownicę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm, a następnie z powrotem wstawić do piekarnika i tam ostudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Galaretka ze śliwkami:
Galaretkę należy rozmieszać w 400 ml gorącej wody. Śliwki pokroić w kostkę i umieścić na patelni lub w małym rondelku. Dodać cukier, wymieszać i poddusić przez kilka minut - aż owoce odrobinę zmiękną. Śliwki z sokiem powstałym podczas duszenia wymieszać z galaretką. Całość ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka lekko stężała.
Bita śmietana:
Śmietankę z dodatkiem cukru ubić na sztywno.
Ciasto:
Na pierwszą część biszkoptu (w formie) wyłożyć galaretkę śliwkową. Ciasto schłodzić w lodówce - dopóki galaretka zastygnie.
Po tym czasie na galaretce rozsmarować połowę bitej śmietany i całość przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Wierzch posmarować resztą kremówki i udekorować wedle uznania.
SylaUla
gusia1000